dissabte, 31 de març del 2012

De tot cor

Trenta-dues maneres d'estimar (Toni Mata parla del llibre "De tot cor")



Trenta-dos escriptors de la Catalunya central signen el llibre de relats De tot cor, un volum que publicarà el segell Edicions de l'Albí amb l'amor com a tema col·lectiu. Trenta-dues narracions inèdites que aplega el bo i millor de la literatura de les comarques del Bages, Berguedà, Anoia i Solsonès, sense pràcticament excepcions de pes.
De tot cor és una mirada polièdrica a la qüestió amorosa que s'erigeix cada any en un dels leit motiv de Sant Jordi. La idea va néixer a iniciativa de Jordi Estrada i Llorenç Capdevila, i va començar a prendre cos després de parlar-ne amb els seus companys de la junta d'Òmnium Cultural del Bages. "Després del Sant Jordi de l'any passat", explica Capdevila, "vam adonar-nos que s'havien realitzat diferents activitats amb escriptors de les comarques centrals i que, gràcies a això, havíem anat confegint una base de dades interessant". Recitals poètics i la jam session auspiciada pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, celebrada al teatre Kursaal, havien posat en contacte autors de diverses procedències, essent aquestes trobades el germen de la voluntat "d'anar una mica més enllà".
La complicitat de l'editor Jaume Huch, al capdavant del segell berguedà Edicions de l'Albí des de fa més d'un quart de segle, va ser capital per donar l'empenta necessària al projecte. "Pensàvem que amb una quinzena d'autors ja faríem, però la nostra sorpresa va ser superar la trentena", afirma Capdevila. "Hi ha alguna absència, com la de l'igualadí Antoni Dalmau, que es va apuntar al projecte però després va haver de deixar-ho per falta de temps", segons conta un dels dos coordinadors.
Llorenç Capdevila afegeix que "tothom hi col·labora desinteressadament, ningú no cobra un euro", però no obstant això, "vam rebre molt entusiasme per part dels escriptors". Entre els participants hi ha narradors i poetes, tot i que una de les condicions de la proposta era crear una prosa. "Potser l'any vinent, si ens hi tornem a engrescar, farem textos poètics", apunta Capdevila.
Els trenta-dos protagonistes del llibre van ser convidats a fer un relat "amb plena llibertat creativa", tan sols limitada per la temàtica i l'extensió. Segons Capdevila, així mateix un dels autors de la convocatòria, "vam dir a la gent que s'havia de parlar de l'amor utilitzant la figura del cor en el doble sentit metafòric i geogràfic, ja que el territori on s'ha parit la idea és conegut com el cor de Catalunya.
El resultat de la trentena de col·laboracions són relats breus d'entre una pàgina, com en el cas de l'aportació realitzada per l'escriptor berguedà Jordi Cussà, i deu. "Hi ha qui escriu sobre l'amor, d'altres sobre el desamor, també sobre les relacions entre pares i fills... Ha sortit un compendi extens del que significa l'amor". Entre els protagonistes de les històries narrades hi ha dos amants que viuen de forma intensa i desesperada els darrers dies de la República, una àvia de Montmajor boja d'amor, una parella que s'estima i s'avorreix, prostitutes, metges i altres individus que formen una cartografia vivencial que atorga al llibre una forta càrrega dramàtica. De tot cor, a més, inclou el valor afegit d'un pròleg escrit per la igualadina Lloll Bertran, una de les actrius més reconegudes de la comèdia catalana, i del poeta calafí Celdoni Fonoll.

Un catàleg heterogeni
El llibre es presentarà a Sant Jordi avalat per la categoria dels seus autors, alguns d'ells premiats en certàmens i aplaudits tant per la crítica com pel públic. Jordi Cussà, Josep Tomàs Cabot, Joan Pinyol, Jaume Huch, Pep Molist, Llorenç Capdevila, Manuel Quinto, Màrius Moneo, Lluís Calderer i Teresa Roig són escriptors amb una prolífica trajectòria, i formen part de l'índex al costat d'altres autors que s'han prodigat menys en quantitat però no en qualitat. En la relació hi ha estudiosos de la literatura catalana i creadors molt personals com Abraham Mohino; una jove poeta del nivell de Sònia Moya; el polifacètic escriptor i músic -ha col·laborat amb com a clarinetista amb Ivette Nadal- Tomàs Arias; Pilar Duocastella, que ha vist com les seves dues obres principals han tingut versions teatrals; el blocaire i premiat escriptor Pep Elias; la biòloga Teresa Franquesa, que treballa al departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona; els prometedors Cesc Martínez, Jordi Santasusagna i Zulima Martínez; el guionista Joan Jordi Miralles; l'advocat Daniel Peñarroja; i l'assagista Josep Maria Solà. Sense oblidar Jordi Estrada, un dels impulsors del projecte i guanyador de la darrera edició del Premi Joaquim Amat-Piniella de literatura.
Per assegurar el bon nivell del producte, els organitzadors van convocar escriptors amb obra publicada i un bagatge reconegut en el món literari. D'aquesta manera, el catàleg contempla diverses generacions d'autors, des de veterans de llarg recorregut com Tomàs Cabot, premi Bages de Cultura l'any 2006, i joves nascuts a la dècada dels 80, com Sònia Moya, la benjamina del grup. A més, hi ha tant narradors nascuts i residents a la Catalunya central com altres que han emigrat en un sentit o altre. És el cas, per exemple, de la barcelonina Marila Pons, que viu a Aguilar de Segarra, de Llorenç Capdevila, fill de les Terres de Ponent (Alpicat, Segrià), i Daniel Peñarroja, manresà d'adopció i barceloní d'origen.
El llibre De tot cor, segons els organitzadors, pretén generar complicitats en el territori però, alhora, ser una oferta atractiva per a la resta de catalans, que el dia de Sant Jordi realitzen la compra més important de l'any en aquest sector. El tema és un al·licient per intentar captar lectors d'arreu del país. El Gremi de Llibreters de Catalunya i el diari Regió7 s'han sumat al projecte al costat d'Òmnium Cultural i Edicions de l'Albí.
La presentació en societat del volum tindrà lloc el dia 13 de març a les vuit del vespre a la Llibreria Petit Parcir de Manresa punt de trobada habitual d'aquest tipus d'actes. La presència d'un bon grapat dels autors dotarà la convocatòria d'un atractiu especial. Així mateix, el gruix d'aquests escriptors serà present el mateix dia de Sant Jordi, el proper dilluns 23 d'abril, en la parada que Òmnium Cultural instal·larà, com cada any en aquesta data, al passeig Pere III de la capital bagenca, i signaran exemplars del recull en horari de 5 de la tarda a 8 del vespre. Les persones interessades en adquirir-lo podran trobar-lo a les llibreries i punts de venda principals de les poblacions de la Catalunya central.

(Reportatge de Toni Mata i Riu, aparegut a Regió7, el dia 31 de març de 2012)

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada