dijous, 26 de juliol del 2012

Plaça 21

Aquest dijous anem a la Plaça del nostre estimat segle. I sense més comentaris us deixo amb les pareules progressistes d'un grup de ciutadans i ciutadanes que s'han decidit a donar el pas... i ...Endavant!   







Sota la denominació prou explícita de PLAÇA21 un grup de ciutadans i ciutadanes ens hem decidit a donar un pas endavant. Un pas per constituir-nos com una entitat amb voluntat d’actuar públicament i amb l’objectiu de ser presents amb veu pròpia en l’escenari polític català.
La raó de fons és que no ens resignem, que no ens trobem ni còmodes ni ben representats en cap de les opcions que avui, de forma ben legítima, ostenten la representació d’uns determinats valors, principis o programes davant la ciutadania catalana.
Ens sembla encara més urgent fer-ho des de les posicions que, com en el nostre cas, s’identifiquen amb conceptes com catalanisme, socialisme democràtic, europeisme, progressisme, esquerres, transformació social, llibertat individual i col·lectiva.
Conceptes, precisament, que demanen ser revisats i actualitzats. O que esperen nous continguts i concrecions que els permetin seguir sent referència útil i segura per tants ciutadans i ciutadanes que avui expressen la seva distància, desconcert o discrepància amb les pràctiques i missatges que s’ofereixen des dels partits tradicionals.
Ho farem, assumint el risc d’actuar obertament, d’expressar idees, opinions, propostes o alternatives. Modestament, sabent que, en política encara més, el crèdit i la confiança son prou difícils de conquerir i massa fàcils de perdre.
Ens proposem, doncs, oferir un espai ampli i transitable, una gran plaça per que els ciutadans i ciutadanes que avui comparteixen aquestes actituds s’hi reconeguin, hi trobin o hi afegeixin les seves pròpies idees, vegin reflectides les iniciatives i alternatives que no troben fàcilment en el panorama polític convencional.
Aquesta presentació de PLAÇA21 vol incloure també algunes primeres preses de posició que il·lustrin amb claredat quin és el nostre punt de partida, com creiem que cal respondre a tres de les qüestions que avui condicionen i determinen en bona mesura l’estratègia nacional catalana.
PARLEM DE POLÍTICA
En primer lloc, considerem del tot necessari treballar amb plena autonomia operativa i política, sense cap hipoteca ni condició limitativa. És en aquesta mesura que tot i la possible condició actual o passada d’afiliació individual a una o altra organització política, PLAÇA21 es situa explícitament fora de cap pertinença o relació de proximitat.
Ens adrecem a tots els ciutadans i ciutadanes, afiliats i afiliades o no a algun partit, que trobin prou coincidència amb les nostres propostes i posicionaments de present i de futur i prou reflectides les seves exigències o crítiques a les ofertes polítiques “oficials”.
Volem afegir i contrastar, volem debatre i compartir.
PARLEM D’ UN GRAN PARTIT EUROPEU
En segon lloc, i en coherència amb el que s’acaba de dir, PLAÇA21 treballarà en la línia de contribuir decididament a la configuració, per agregació i per confluència, d’una gran força política europea que desbordi les actuals i estretes fronteres del socialisme clàssic.
La gran força que haurà de conquerir els nous equilibris necessaris entre poder democràtic i poder econòmic, entre globalització dels mercats i la urgent regulació dels sistemes financers, entre l’Europa política que no acaba de néixer i les noves potències mundials emergents.
I ho fem des de la urgència amb que es planteja avui a casa nostra el dèficit clamorós que patim en aquest terreny. El nostre país no compta avui, en aquesta part de l’espectre ideològic, amb una força política que ofereixi un perfil nítid, sense ombres, subordinacions ni pertinences a cap altre àmbit institucional o partidari.
Tractarem, doncs, de contribuir a l’eclosió d’una organització política estrictament catalana, inequívocament progressista, sobirana en totes les instàncies i respecte de totes les decisions, lliure per establir i revisar pactes i aliances estables o no en els successius àmbits d’acció política.
Una força que aparegui, així, com alternativa de govern, capaç d’assumir el rol central que li permeti aspirar al recolzament majoritari de la ciutadania catalana. I, al mateix temps, capaç de construir i compartir els processos i moviments d’unitat catalana que segueixen sent indispensables per avançar com a nació lliure i plena en el context europeu.
Volem ser part activa i protagonista del procés constituent de la nova referència democràtica i progressista necessària per construir l’Europa política, econòmica i social que avui ja és l’objectiu central de Catalunya.
PARLEM DE CATALUNYA DINS L’EUROPA DEL SEGLE 21
En tercer lloc, per fi, és de tot punt necessari adoptar una posició definida, visible i compromesa pel que fa a l’encaix nacional de Catalunya.
Haurem d’ explicar com contemplem Catalunya des del punt de vista institucional i com expressió de la nostra aspiració a l’autogovern. El màxim autogovern compatible amb el nou escenari de sobiranies compartides i de creixent interdependència que ens demana l’Europa del segle XXI.
És aquí on apareix amb tota la força la contradicció, mai resolta de forma positiva, de la nostra condició de nació integrada en l’Estat espanyol. Avui sabem que només des de i amb Europa trobarem la resposta adequada. És en el marc d’una Europa federal i políticament integrada que Catalunya podrà desplegar totes les seves capacitats i projectes de plenitud nacional.
Avui, superada i inhabilitada la via pseudo-federal que varem acceptar com part de la transició democràtica fa ja quasi 40 anys, hem de parlar amb tanta claredat com fermesa de la única opció viable que ens faria no haver de donar passos definitius cap a la independència. El rebuig espanyol a l’última oferta catalana de pacte genuïnament federal, culminat ambla Sentènciadel TC sobre l’Estatut del 2006, es també el tret de sortida de l’opció catalana definitiva i irreversible.
Una opció, per cert, que exigeix una prèvia i arrelada unitat d’acció catalana que, avui per avui, és lluny de mostrar-se factible a curt termini. Aquesta haurà de ser una de les tasques prioritàries per el període immediat d’alta exigència que la crisi econòmica i social ens fa encara més difícil.
Parlem de la solució explícitament confederal, amb revisió profunda dela Constitució del 1978, amb el reconeixement del caràcter plurinacional de l’Estat i amb el pacte lliurement consentit per definir responsabilitats, àmbits de decisió i models de finançament congruents amb la nostra voluntat de plena autosuficiència i de solidaritat conscient i mesurada.
En definitiva, PLAÇA21 vol ser una eina més al servei de la Catalunyamoderna per fer front al present exigent que la crisi ha agreujat fins a nivells imprevisibles fa només cinc anys.
Una eina útil també per ser part en la construcció del futur necessari que pertoca definir a tots els europeus conscients de que calen canvis profunds precisament per donar continuïtat a un concepte, Europa, que encara expressa la millor construcció social mai assolida per la humanitat.
Una eina, per fi, per ser protagonista cooperatiu en la definició del projecte possible que Catalunya precisa per completar el seu mapa polític i per dur a la màxima expressió el seu projecte nacional.
El procés de recuperació i consolidació de l ‘espai polític catalanista i de progrés serà el nostre terreny d’acció bàsica i el nostre primer afany.
Esperem els vostres comentaris, necessitem les vostres aportacions. Volem créixer junts, volem compartir l’esperança per un futur tan exigent com engrescador.







2 comentaris :

  1. No hi ha noms. Pilar.
    Aquesta és la proposta on hi ha l'Ernest Maragall, entre altres, i de la que em parlaves fa uns dies?
    Sembla força interessant. Ens ho llegirem amb molta atenció, perquè ja ens han aixecat la camisa massa vegades, i potser ja n'hi ha prou. Ja saps que jo sóc partidari de "fer net" des de cada barri. Madrid i Brusel·les encara ens queden molt lluny.

    ResponElimina
  2. Sí, la mateixa.
    Plaça21.
    És molt interessant.

    ResponElimina