divendres, 6 d’abril del 2012

La roba



És una qüestió de moda, de posar-se bé damunt la pell, i de lluir-la.
També és art.
Ens abriga del fred i ens tapa.
I suposo que molt més que ara mateix no em surt d’explicar.
Però també és l’olor que fa quan ens la posem, i sobretot quan ens la trèiem. Quan es planxa i queda ben llisa i amb olor de suavitzant, o bé quan la portem  arrugada.
Si es renta a mà la textura que pren al mullar-se i tocar-la és diferent: coses d’estat d’ànims, de si és una brusa de seda o bé de cotó...

 Des de fa una temporada, una temporada llarga,  quan viatjo em fixo en les diferents maneres que té la gent d’estendre-la.
Hi ha cultures que la pengen molt ben posada, una peça al costat de l’altra, com minuciosament apariada; i altres cultures ho fan com deixada estar, com si no tingués cap importància.
Una vegada em vaig fixar en com una senyora la penjava, recordo que m’hi vaig quedar badant, molta estona: primer la treia d’un cistell com qui treu una flor a punt de pansir-se, després l’estirava  ben estirada amb les mans talment com qui ho fa damunt la taula però sense que hi hagués cap taula, i finalment la posava al fil i la deixava tan ben estirada, ordenada al mil·límetre, els colors conjuntats...gairebé com si aquells vestits no s’haguessin de desplegar mai més de l’estenedor. Vaig pensar que o ella s’estimava molt els propietaris, o bé estimava tot el que feia.




4 comentaris :

  1. Estimar-se la feina, l'empresa, o el que fem, sigui el que sigui, per petit que sigui, fer-ho bé,... On s'ensenya això?
    Tocar les coses, les persones, apropar-s'hi, acariciar-les, fer que sentin el nostre caliu, deixar que ens arribi la intenció dels dits de l'altre, estremir-se,... On s'apren això?
    Mirar amb atenció, escoltar amb passió, veure més enllà,... Quantes coses per aprendre!!

    ResponElimina
  2. No en tinc ni idea! Ignasi, on s'aprèn. Em sembla que una part ja la portem a dins, i l'altra part segur que es pot aprendre. El dia que jo vaig veure com la senyora estenia la roba, m'hi vaig fixar tan fort, que potser en vaig aprendre una mica...
    Ara bé, per poc no perdo el tren.

    ResponElimina
  3. I en els llocs on no hi ha roba estesa? On l'estenen? Per una banda, deu estar molt lligat al clima del lloc. Els esquimals estenen la roba? No ho sé, però si ho fessin segurament els hi quedaria com un caramull de gel. I els habitant de les selves tropicals, on estenen la roba? Fora no, ja que cada dos per tres plou, la deuen estendre a cobert, però com? O l'estenen a determinades hores, quan ha parat la pluja?

    I per una altra, a la quantitat de roba que tenen a l'armari, si es que tenen armari. Els esquimals mateixos, l'iglú té una zona d'armari o no tenen armari perquè només tenen tres peces de roba que no reten gaire.

    També, estendre o no depèn de lo netes o brutes que siguin les cultures. No se´si hi ha algun estudi antropològic que parli d'això. Però el que si que és segur és que no és més net el qui més neteja, sinó el que menys embruta, no?

    ResponElimina
  4. Sí, no és més net qui més neteja sinó qui menys embruta. I també hi falta allò de: la roba bruta es renta a casa i s'estén d'amagat. quina angúnia, no?

    ResponElimina